Az USA legnagyobb internetszolgáltatói, az AOL, az EarthLink, a Microsoft és a Yahoo négy államban hat pert indítottak több száz spamküldő ellen. Ez az első támadás, amelyre a január óta érvényben lévő CAN-SPAM törvény ad lehetőséget, de minden bizonnyal nem is az utolsó.

Idén februárban már az interneten áramló levelek 62 százaléka volt a címzettek postaládáit bosszantó rendszerességgel teletömő kéretlen reklámlevél, amely pénisznagyobbító pasztillától kezdve fogyókúrás szereken vagy pornóoldalak látogatására buzdításon át illegális szerek vásárlására történő felszólításig szinte mindent reklámoz.

Ez az arány fél évvel korábban még 50 százalékos volt. A keresetlevél azzal vádolja az alpereseket, hogy kilétüket nem létező címek mögé rejtik, megtévesztik a vásárlókat, pl. amikor piramisjátékkal gyors gazdagsággal kecsegtetnek, vagy pornográf tartalmakat terítenek figyelmeztetés nélkül, és mindezt úgy, hogy esélyt sem adnak a címzettnek, hogy leiratkozhasson a levelezési listájukról.

A cégek által most indított perek polgári perek, amelyek nyilván kisebb-nagyobb összegű kártérítéssel zárulnak majd. De a törvény módot ad a törvénysértők büntetőjogi felelősségre vonására – vagyis a tömegesen szétküldött reklámlevelekért akár börtönbe is lehet jutni. Az ügyészi hivatalok ilyen pereket még nem indítottak.