Felszámolják a földhivatali hátralékot

2004.03.11. Népszava / Csík Rita

A kormány a félév vége előtt felszámolja a földhivatali nyilvántartásokban felgyülemlett hátralékot. Az állampolgároknak adatlapon kell egyeztetniük tulajdonukról.

Kettéválasztják a Fővárosi Földhivatalt - derül ki az ingatlannyilvántartásról szóló törvény módosításáról elfogadott tegnapi tervezetből. A kormány ülésén arról is döntés született, hogy az első félévben a parlament elé kerülő törvénymódosítás alapján még az idén sor kerülhet valamennyi, a telekkönyvekbe bejegyzett személyes adatok aktualizálására. Gál J. Zoltán kormányszóvivő a Népszava kérdésére kijelentette: mindez azt jelentheti, hogy az állampolgárok a tulajdonukban lévő ingatlanokról adatlapot kapnak majd a földhivataloktól, amit vissza kell juttatniuk.

A kabinet tegnap meghallgatta Németh Imre agrárminiszter beszámolóját az ingatlannyilvántartás helyzetéről. Tizenhat megyében egyáltalán nincs bejegyzési hátralék, Pest megyében 5600, míg a fővárosban 116 ezer üggyel adós a hivatal. A kormány döntése szerint június végéig meg kell szüntetni az ügyhátralékot.