Az USA távközlési felügyelete (FCC) csütörtökön megszavazta, hogy vizsgálatot indít és véleményeket kér arról, hogy miként lehet megóvni a mobiltelefon használókat a kéretlen e-mailektől és SMS-ektől. A felügyelet konkrét kérdéseket fogalmazott meg, a kérdésben jogszabály születik.

Az FCC-t a tavaly elfogadott és idén januártól hatályos CAN-SPAM 2003 törvény kötelezi, hogy alkosson szabályokat a mobileszközök felhasználóinak védelmében. Az FCC tehát az alábbi kérdésekkel kapcsolatban vár véleményeket:

  • Képes-e a küldő megállapítani, hogy az üzenet mobileszközre megy, és milyen módszerrel lehet felruházni a küldőt ennek megállapításához? Az FCC-nek ugyanis el kell döntenie, hogy domén név lista készüljön-e, vagy az egyéni e-mail címeket vegyék nyilvántartásba.
  • Miként lehet felruházni a mobil előfizetőket, hogy előzetes hozzájárulásuk nélkül kéretlen üzenetek fogadására kényszerítsék őket, és miként tilthatnak le utólag bizonyos küldőket?
  • És végül, hogy fel lehet-e menteni a mobilszolgáltatókat az alól, hogy előzetes felhatalmazást kelljen kérniük ügyfeleiktől, hogy számukra kereskedelmi üzeneteket továbbíthassanak?

Az FCC vizsgálata során konkrét technikai megoldásokat is megvizsgálnak a mobiltelefonos spamre, ígérte Michael Powell, a bizottság elnöke.