Prodi és Solana is részt vesznek az esti tüntetésen Spanyolországban

2004.03.12. FigyelõNet

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is részt vesz a pénteki tüntetésen Madridban. Az európai vezetőket José Maria Aznar spanyol miniszterelnök személyesen hívta meg. A spanyol kormány estére hirdetett meg országos méretű tüntetést az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása elleni tiltakozás jegyében.

Bukarestben bejelentették, hogy mintegy hatvan román állampolgár is megsebesült a merényletben. A román kormány bizottságot küldött Spanyolországba. Adrian Nastase miniszterelnök közölte: fel kell készülni arra, hogy halálos áldozatok is lesznek, mert több sebesültnek súlyos a sérülése.

Az El Pais és az ABC című lap is rajzokat, térképvázlatokat közöl, ugyanakkor vannak kis, egyéni történetek, például egy dolgozónak az esete, aki azért menekült meg, mert elaludt, ezért lekéste a vonatot. Egy másik, egy 8 hónapos kislánynak a históriája, akiről nem lehet tudni, hogy kicsoda. Valaki bevitte egy kórházba, és csak a nevét tudják, mert egy kis karkötőt viselt Patricia felirattal. Leírhatatlan volt már a robbanás után belépni abba a vagonba, ahol teljes nyugalom uralkodott, mert már csak halottak voltak benne, de állandóan szóltak a mobiltelefonok.