A német parlament alsóháza (Bundestag) csütörtök este törvényt fogadott el, amelynek értelmében az Európai Unió (EU) május elsejei bővítése után Németország maximum hét évig úgymond védve lenne az olcsó közép- és kelet-európai munkaerővel szemben. A Bundestag második és harmadik olvasatban foglalkozott az előterjesztéssel és egyhangúlag hozta meg döntését a késő esti órákban.

Németország a csatlakozási tárgyalások során kikötötte, hogy átmenetileg korlátozni kívánja a szabad munkavállalás lehetőségét az EU-hoz májusban csatlakozó országok, köztük Magyarország állampolgárai számára. Berlin azonban kész meghatározott idő után megvizsgálni az időtartam lerövidítésének lehetőségét. Német részről rámutatnak arra, hogy a korlátozást az Athénban tavaly aláírt csatlakozási szerződés lehetővé teszi.

Berlinben legutóbb hétfőn kért támogatást Kovács László, az MSZP elnöke, külügyminiszter a német kormányoldaltól és az ellenzéktől ahhoz, hogy magyarok átmeneti korlátozás közbeiktatása nélkül vállalhassanak munkát az EU jelenlegi országaiban. – Ez történhet nemzeti szabályozás, vagy kétoldalú megállapodás útján – közölte Kovács László Berlinben.