Nem sikerült az egészségügyi minisztériumnak péntek estig minden gyógyszergyártóval megállapodnia, így egyes cégek termékeire április elsejétől a kormány tizenöt százalékkal csökkentett hatósági árat vezet be.

Április elsejétől tizenöt százalékkal csökkentett hatósági árakat vezet be a kormány azoknak a gyógyszergyártó vállalatoknak a termékeire, amelyekkel nem sikerült megállapodni – közölte Tóth Judit, a szaktárca szóvivője a minisztérium és a gyártók péntek esti megbeszélését követően. Ezeknek a gyógyszercégeknek az árait a kormány az ártörvény alapján 180 napra befagyasztja, így termékeiket hatóságilag csökkentett áron lehet majd megvásárolni.

Több gyártóval sikerült megállapodni arról, hogy árbevételük 15 százalékát visszafizetik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), ezért rájuk nem vonatkoznak a hatósági árak. A teljes gyógyszerkörre kiterjedő intézkedés a termékek mintegy 85 százalékát érinti.

Az egyeztetésen a termelői árakat vették alapul. Azt, hogy a lakosságnak mennyivel kell kevesebbet fizetnie a gyógyszerekért, csak a jövő héten lesz ismert. A termelői és a patikai árak közti különbséget a támogatási kulcs határozza meg, de Tóth Judit közlése szerint “az biztos, hogy az árak csökkennek”. A kabinet egyúttal garanciát vállal arra, hogy az intézkedés nyomán nem csökken a patikák jövedelme.

A szóvivő szerint a betegek és az OEP-kassza védelmében kellett ehhez a megoldáshoz folyamodni. A tárca arra törekszik, hogy minél hamarabb hosszú távú, a partnerségre épülő támogatási rendszert alakítson ki. Tóth Judit nem kívánt nyilatkozni arról, hogy hány cég állapodott meg a tárcával. Annyit mondott, hogy az érintett, mintegy 180 gyártó közül 50 vállalat tájékoztatta álláspontjáról a tárcát. Azoknak, akik még nem nyilatkoztak, a tárca jövő keddig ad még lehetőséget a szerződésre.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke, korábban azt nyilatkozta: a miniszter tájékoztatta az egyeztetésen résztvevőket, hogy mintegy 50 cég már aláírta a megállapodást.