Javítani a hat évnyi hazai gyakorlat hibáin, elérni végre az uniós fogyasztóvédelmi szintet – ezek a legújabb fogyasztóvédelmi módosítás célkitűzései.

Ezt a pártok támogatják, a kormány és a parlamenti többség között viszont az áruk címkézése kérdésében vita van. A végszavazás két héttel csúszhat, mert bár a vitát lezárták, újabb módosítókat nyújtott be két bizottság is. A májusi csatlakozással az egységes piacon a magyar előírások szigorodnak.

Az 1998. márciusában született törvény biztosítja, hogy a fogyasztók egészsége és biztonsága ne forogjon veszélyben – ám időközben a termékbiztonság a nyugati klubban is sokat finomodott. Jól mutatja ezt a javaslat központi eleme: mi legyen rajta egy termék címkéjén? Az ellenzék szerint többszázezer terméket kell majd kidobni, mert eredet-megjelölésük nem felel majd meg az új jogszabálynak. Ez egy Európai Bírósági döntés nyomán csak az unión kívüli országok termékeire írná elő, hogy kötelezően írják rájuk, honnan származnak. Az unió lényege ugyanis, hogy az egységes piacon az áruk szabadon áramolhatnak.
„A mi szakjogászaink úgy olvasták, hogy nem lehet feltüntetni azt, hogy a termék Magyarországról származik, hisz az már megkülönböztetést tartalmaz, magyarul az öltönyből, zokniból ki kell vágni, hogy Made in Hungary – mondta Pettkó András, MDF-es képviselő.

„Ez egy félreértésen alapuló felvetés. Nem arról van szó, hogy nem lehet feltüntetni az ország-eredetet. Most is lehetséges a szűkebb értelemben vett eredetország megjelölése, különösen olyan terméknél van értelme, ahol a marketing miatt fontos, hogy az a bor magyar bor vagy francia bor, mert az többletjelentést hordoz a fogyasztó számára” – mondta Gaál Gyula, GKM, politikai államtitkár.

A címke kérdésében a gazdasági bizottság szocialista tagjai összefogtak: azért, hogy egy-egy termék gyártóját, forgalmazóját tényleg megtalálják a fogyasztók – és ne fordulhasson elő – amit bizony nem zár ki ma a törvény – hogy a csomagoláson csak egy szimpla postafiók szerepel címként. A gazdasági tárca viszont nemet mond a szocialisták fogyasztókat inkább védő elképzeléseire. Az ok: ez a szabály már régóta így van a törvényben – derült ki a gazdasági bizottság eheti ülésén.

Podolák György: Kérnék egy magyarázatot, hogy a kormány miért nem támogatja?
Kajdiné Suhajda Zsuzsa, GKM: A törvény hatályos rendelkezéseihez képest visszalépést jelentene annyiban, hogy a címke kötelező tartalmi elemei közül kivenné a gyártó/forgalmazó azonosítására alkalmas címének megjelölését, ami 1998. március 1-jei hatályba lépés óta kötelező, tehát a címke tartalmi eleme, és be is tartják.
Podolák György: A kormány nem támogatja, a bizottság? A bizottság támogatja: megjegyzem, mi vagyunk a főbizottság ebben a kérdésben.

A javaslatot jegyző képviselő szerint a vita túlnőtte önmagát, a vitát egy fordítási nehézség okozza, de bármelyik megoldás lesz a győztes, a fogyasztói érdek végső soron nem sérül.

„Ezt a kérdést végső soron a parlament dönti el. Addig jutottunk most a bizottsági ülésen, hogy közérthetően, azonosíthatóan kell a termék gyártóját, forgalmazóját és a termék címét magyarul is fetüntetni. Az adress vagy telephely kérdése a parlament ülésén fog eldőlni, itt van még értelmezési vita közöttünk – mondta Józsa István, MSZP-s képviselő.

A Fidesz legfőbb problémája, hogy a fogyasztóvédelmi gondolkodás elősegítésére nem jut energia, sem pénz. Szerkezeti változást javasolnak: jelenleg ugyanis a fogyasztóvédelmi felügyelet országosan a gazdasági tárca, a területi fogyasztóvédelem a belügy fennhatósága alá tartozik. Ehelyett az ellenzék egységes irányítást akar.

„A tényleges fogyasztóvédelem nem nélkülözheti ezeket a kérdéseket. Sajnos a közigazgatási reform jelenlegi állása megint azt tükrözi, hogy ebben nem lesz tényleges előrelépés” – véli Ivanics István, fideszes képviselő.

A kormány szerint a problémát majd a közigazgatási reform teszi helyre. A pártok egyetértenek: fontos, hogy a régóta működő, a pereknél sokkal gyorsabb érdekérvényesítést lehetővé tevő békéltető testületi eljárásért már nem kell majd 1000 forintot fizetnie a sérelmet szenvedett fogyasztónak és a civil szervetek szövetségei is aktív részesei lesznek a kamarák égisze alatt folyó békéltetésnek.