Megnehezítik az állatkínzók dolgát Romániában. Ugyanis, ha jóváhagyják a mezőgazdasági minisztérium egyik törvénytervezetét, akár húszmillió lejre is büntethetik azokat, akik valamilyen módon bántalmazzák az állatokat – adta hírül a WestelPress.

Az állatok védelmét szolgáló tervezet szerint három- és hatmillió lej közötti összegekre büntethetik az állat egészségét, fizikai épségét veszélyeztetô személyeket; a fájdalmat, sebet vagy egyéb szenvedést okozó idomításért pedig ké-négymilliós pénzbüntetés jár.

Kegyetlenségen értendő az állatok elpusztítása, doppingolása, elhagyása (ha életük az ember gondozásától függ) vagy viadalok szervezése. Büntetés jár akkor is, ha az állat kiállításakor vagy filmezésekor hiányoznak a minimális ellátási feltételek.

A minisztérium szigorú kritériumokhoz köti az állatok szállítását is. Az emlősök levágását csakis a törvényben előírtaknak, és nyilván az EU-követelményeknek megfelelően lehet végezni. Ha az állattulajdonost két éven belül háromszor büntetik meg az állatvédelmi szabályok megszegése miatt, az állatot elkobozzák tőle. A kormány által elfogadott törvénytervezet a hivatalos közlönyben való megjelenése utáni tíz nappal lép hatályba.