Májustól magyarul is megjelenik az EU hivatalos lapja

2004.03.16. Népszabadság

Az Európai Unió működését szabályozó hivatalos lap - Official Journal of the European Union - csatlakozásunk időpontjától magyar nyelven is megjelenik, papíron és cédén.

A lap gyakorlatilag az Unió közlönyeként és közbeszerzési értesítőként is funkcionál. Az unióban a jogszabályok és a közbeszerzések akkortól lépnek életbe, ha megjelentek az Official Journal hasábjain. A hivatalos lapot évi 7-800 alkalommal adják ki - közli a Civil Europa Hírlevél.

A teljes dokumentumtárat tartalmazó hivatalos jogtár (CD és online) és a nyomtatásban megjelenő Official Journal , amelyet 2004. május 1-től Magyarországon az Euro Info Service, az EU hivatalos kiadójának magyarországi képviselete forgalmaz, már közel három millió dokumentumot tartalmaz. A jogszabályok mintegy 80 százaléka a belső piac szabályozására irányul.

A közösségi vívmányok (acquis communitaire) a jogtárban mintegy 80-90 ezer oldalt tesznek ki, amelyek magyar nyelvre fordítása jelenleg még folyamatban van. Várhatóan 2004-2005 folyamán az unió hivatalos lapjának magyar nyelvű különszámában, CD-ROM formájában és online is elérhetőek lesznek.

A luxemburgi hivatalos kiadó gondozásában a magyar nyelvű kiadványok - a csatlakozást követően - folyamatosan jelennek majd meg.