Késik a lakásszövetkezeti törvény

2004.03.16. Népszava / Holubár Zita

Az eredeti tervhez képest hónapokat csúszik a lakásszövetkezeti törvény beterjesztése az Országgyűléshez. A Népszava információi szerint azért, mert a kormányzati elképzelések szerint egységes szabályozást kívánnak kidolgozni a különféle szövetkezetek számára.

Annak ellenére, hogy szakértők szerint a lakásszövetkezetek célja és működése oly mértékben eltér a mezőgazdasági vagy üdülőszövetkezetekétől, hogy szabályozásuk mindenképpen külön jogszabályt igényel.

A lakásügyi kormányzat tervei szerint a lakásszövetkezeti törvényt még tavaly ősszel be kellett volna nyújtani a parlamentnek, s az év végéig el is kellett volna fogadnia azt az Országgyűlésnek. Erre azonban nem került sor, s az egyidejűleg, törvénycsomagként tervezett négy új jogszabály helyett csupán a társasházi törvény módosítása született meg. A Népszava információ szerint a késlekedés fő oka az, hogy a lakásszövetkezetek működését az eredetileg tervezett külön törvény helyett egységes szövetkezeti törvényben kívánja szabályozni a kormányzat. Ha ez a szándék nem módosul, akkor legkorábban 2005 végén vagy 2006 elején rendeződhet a helyzet. Más források szerint az is hátráltatja a törvény beterjesztését, hogy mindezidáig nem fogadta el a kormány a nemzeti lakásprogramot.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…