Elősegíti majd a hazai cégek mobilitását az a leendő közösségi irányelv, amelynek révén a társaságok a mainál egyszerűbben települhetnek át egyik tagállamból a másikba. A rugalmasabb szabályozás azonban nem jár szabad jogválasztással.

Nem az Európai Unióhoz történő csatlakozás, sokkal inkább egy leendő közösségi irányelv segítheti a magyar cégek mobilitását a belső piacon. A vállalkozó magyarok eddig is akadálytalanul alapíthattak határainkon túl céget, e tekintetben a csatlakozás nem hoz változást – mutatott rá Gadó Gábor, az igazságügyi tárca helyettes államtitkára.

Gadó szerint az unión belüli tőkemozgást az ösztönözné igazán, ha az egyik állam joga szerint megalapított társaság úgy települhetne át és fejthetné ki tevékenységét a számára kedvezőbb, célravezetőbb lehetőségeket nyújtó másik tagállamban, hogy ez ne igényelné szükségképpen a vállalkozásokra irányadó társasági jogi szabályok megváltoztatását.

A már működő társaságok számára adózási megfontolásokból fontos székhelyáthelyezés nem úgymond kívülálló mivoltunk okán ütközik problémába: a tagállamokban alapított vállalatoknak is gondot okoz. Reménykeltő, hogy e kérdésben immár változóban a közösségi jog. Igaz, teszik hozzá a szakemberek, a készülő szabályozásnak a multinacionális cégeknél lehet igazán jelentősége, amelyek az éppen aktuális szempontokat mérlegelve döntik el, hol hasznos működniük, és ha érdemesnek tartják, relatíve gyorsan, valamint kisebb költséggel költözhetnek át egy másik tagállamba, mint manapság.

Bővebben:
http://www.vg.hu/index3.php?…