A terrorizmus elleni harcért felelős, új uniós tisztségviselő kinevezését fontolgatják a tagállamok. A körvonalazódó elképzelések szerint “Mr. Terrorizmus” az EU külpolitikai főképviselője, Javier Solana mellett dolgozna, és feladata lenne a tagállamok antiterrorista együttműködésének összehangolása.

Belgium és Ausztria emellett azt javasolja, hogy hozzanak létre közös hírszerző ügynökséget, amely az információk megosztását és elemzését végezné. Bár az információcserén van javítanivaló, az európai CIA ötlete egyelőre nem kelt osztatlan sikert.

Az Európai Bizottság szerint föl kell gyorsítani a 2001. szeptember 11. után elhatározott, terrorizmus elleni európai akcióterv végrehajtását. A tagállamok adósak jónéhány, közösen elhatározott intézkedés végrehajtásával. Bár jóváhagyták a letartóztatások és a kiadatási eljárások egyszerűsítését, megállapodtak a terrorcselekmények elkövetésére kiszabható büntetési tételekről, a jogszabályokat nem ültették át nemzeti törvénykezésükbe, így azokat lehetetlen alkalmazni. Elemzések szerint nem állnak a helyzet magaslatán a bel- és igazságügyi együttműködést koordináló hivatalok, az Europol és az Eurojust sem.

Az ír EU-elnökség kezdeményezésére pénteken rendkívüli tanácskozást tartanak a belügyminiszterek. A fölfrissített és új javaslatokkal kibővített antiterrorista akciótervről hétfői tanácskozásukon véleményt mondanak a külügyminiszterek, majd a jövő hét második felében Brüsszelben összeülő állam- és kormányfők.