Az engedetlen gyógyszergyártók termékeinek árát áprilistól befagyasztja a kormány. Több mint tízezer gyógyszer 13-15 százalékkal olcsóbbá válik. A kamara szerint lesz gyógyszerhiány, Kökény szerint nem.

Nem hozott sikert a két hete bejelentett ultimátum: a gyógyszergyártók közül csupán 42 céggel sikerült egyezségre jutni, ők vállalták, hogy bevételük 15 százalékát visszafizetik az egészségbiztosítási pénztárnak (a megkötött szerződések 2004-re vonatkoznak). Nem tudtak megállapodni viszont 138 társasággal, ezek termékeit (ideértve a szabadáras termékeket is) április 1-jétől a jelenlegihez képest 15 százalékkal csökkentett áron befagyasztja a kabinet – döntötték el a szerdai kormányülésen.

„A gyógyszergyártók és a kormányzat tárgyalásainak eredménytelensége miatt veszélybe kerülhet a magyarországi gyógyszerellátás” – mondta a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke a kormánydöntésre reagálva. Hávelné Szatmári Katalin úgy vélte, hogy a gyógyszerárak befagyasztása miatt ellátási zavarok várhatók és gyógyszerhiány.

További részletek a FigyelőNeten:
http://fn.hu/cikk.php?…