Csatlakozás után: a magánszemélyeknél megszűnik a vámvizsgálat

2004.03.19. hirTV

Májustól "elméletileg" személyi igazolvánnyal is utazhatunk az uniós tagországokba. A Határőrség szóvivője szerint egyelőre biztonságosabb, ha utazásnál ott az útlevél is, mivel előfordulhat, hogy a személyit a távolabbi államok határőrei nem ismerik meg.

Orodán Sándor tájékoztatása szerint: májustól a vámvizsgálat is megszűnik a magánszemélyek határátlépésekor.

A Határőrság azt tanácsolja az utazóknak, hogy az uniós csatlakozást követő időszakban, a biztonság kedvéért még vigyék magukkal az útlevelüket is. Bár májustól elméletileg személyi igazolvánnyal is utazhatunk a tagországokba, előfordulhat, hogy az okmányokat a távolabbi államok határőrei nem ismerik meg - tájékoztatta a hírTV-t Orodán Sándor a Határőrség szóvivője. Májustól megszűnik a vámvizsgálat a magánszemélyek határátlépésekor, és bevezetik az egymegállásos okmányellenőrzést. Így az utasokat csak egyszer állítják meg a határon és egyszerre elenőrzik az útiokmányokat mindkét ország határőrei.

A Határőrség Országos Parancsnoksága szerint néhány adminisztrációval kapcsolatos gyakori kellemetlenség is megszűnik májustól, így az osztrák, szlovén és szlovák határon a magánszemélyeknél már nem lesz vámvizsgálat. A szóvivő hozzátette: a határőrség már elkezdte munkatársait felkészíteni arra, hogy az uniós tagállamok személyi igazolványait felismerjék, mivel a csatlakozás után mintegy 120 különféle személyi igazolvánnyal lesz dolguk.