Több százezerre tehető azoknak – cégeknek és magánembereknek – a száma, akik még nem keresték fel adategyeztetésre számlavezető bankjukat .

Aki nem egyezteti adatait, az április elsejétől nem rendelkezhet a számláján lévő pénz sorsáról, a bank pedig megtagadja az üzleti megbízások teljesítését is.

A pénzintézetek szerint azonban sok a nyitott kérdés, így egyelőre az sem világos, hogy pontosan mit is kell érteni üzleti megbízás alatt – írja a magyar Hírlap. Az sem tisztázott, hogy a hiteltörlesztés például ide tartozik-e. Ha igen, akkor az ügyféltől nem fogadhatnák el az esedékes részletfizetést, sőt még a közüzemi számláját sem engedhetnék kifizetni.
Az sem érthető, hogy a fiókok online összekapcsolásának korában miért abba a bankfiókba kell bemenni, ahol annak idején a számlát megnyitották. Sokan azt sem tudják, hogy nem kell személyesen bemenniük az adott fiókba, hanem képviselőt is küldhetnek.

Elterjedt az a félelem is, hogy elvész a pénze annak, aki nem egyezteti időben az adatait. Nem véletlen keletkezett a pánik, hiszen néhány bank valóban úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a számla zárolása esetén pénzt sem fogad. A Bankszövetségnél azonban megerősítették: erről nem lehet szó, a számlára érkező utalásokat fogadni kell, pénz nem veszhet el.

A pénzmosás elleni törvény a brókercégekre is vonatkozik, nekik szintén kötelességük ügyfeleik azonosítása.

Az adategyeztetés folyamatos, ám aki nem jelentkezik, az április elsejétől időlegesen elveszíti a számla feletti rendelkezési jogát. Ezt csak úgy kaphatja vissza, ha pótolja a hiányzó adatokat – áll a napilap írásában.