A Fidesz törvényjavaslatot nyújtott be, amely szerint európai uniós ügyekben a parlamentnek ellenőrzési joga lenne a kormány felett – közölte Szájer József pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Javaslatuk szerint számos uniós kérdésben a Ház integrációs bizottsága döntene az Országgyűlés helyett, a miniszterelnöknek azonban félévente be kellene számolni a plenáris ülés keretében az európai uniós ügyekről, döntésekről – mondta el az ellenzéki frakció integrációs kabinetjének vezetője. A csatlakozást követően a jogszabályok 50 százaléka, a gazdasági szabályozóknak pedig a 80 százaléka az uniós intézményekben születik majd, így az ellenőrzésről szóló törvény nélkül a magyar Országgyűlés szuverenitása csorbát szenvedne – mutatott rá a politikus.

“Ennél fontosabb közjogi kérdés ma Magyarországon nincs” – jelentette ki Szájer József, hozzátéve: ha ezen a héten nem terjesztették volna be a javaslatot, akkor május 1-jéig, a csatlakozásig már nem lehetne kihirdetni. Kitért arra: pártja nem egyoldalú javaslatot akar elfogadtatni a Házzal. Előterjesztésük a tavaly novemberben e kérdésben kialakított négypárti megegyezésen alapul, amelyből szavai szerint eddig a kormány elutasítása miatt nem született törvényjavaslat.

Szájer József szerint, ha a kérdésről nem alkotnának jogszabályt, az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértést követne el. A politikus a tájékoztatón felszólította a kormányt, hogy “hagyja abba azt a tevékenységét, amellyel blokkolta és akadályozta ennek a jogszabálynak az elfogadását”. Ugyanakkor Szili Katalin segítségét kérte a javaslat megszavazáshoz, szavai szerint ugyanis a házelnök fontos szerepet játszott az elmúlt évi négypárti megegyezés létrejöttében.