A peer to peer file-cserélő alkalmazás eredetijének egyik programozója 25 millió dolláros kártérítési pert akasztott a Sharman Networks nyakába.

A romániai Fabian Toader, aki annak idején részt vett az eredeti Kazaa megalkotásában, úgy véli, hogy a file-cserélő szoftverhez fűződő copyright jogok őt illetik meg, s az ausztrál Sharman Networks (aki pár éve felvásárolta a Kazaa-t az európai Kazaa BV-től) komoly pénzösszeggel tartozik neki. A Los Angeles-i szövetségi bírósághoz eljuttatott beadvány szerint 25 millió dollárra tart igényt abból kifolyólag, hogy senki nem kérte a hozzájárulását kódjának további felhasználásához.

A Sharman közölte, hogy romániai kóder kijelentése alaptalan. A Fabian Toader által a Kazaa Media Desktop szoftver korai változatán végzett munka egy, a Kazaa BV-vel való megállapodás keretei között zajlott, mely szerint minden jog a Kazaa BV-t illeti meg; áll a Sharman Networks hivatalos közleményében. Az ügy azonban nem most kezdődött…

Toader és a Kazaa jelenlegi tulajdonosa között már közel egy éve tart a huzavona. A jelenleg Seattle környékén dolgozó, a Microsoft alkalmazásában álló romániai programozó először tavaly júniusban kereste meg a Sharmant. Zsarolásszerű ajánlatát – melyben azzal fenyegette meg a kiadót, hogy ha nem kap évente 25 ezer eurónyi kompenzációt, közzéteszi az eredeti Kazaa forráskódot az Interneten -, az ausztrál vállalat elutasította. Mi több, a peer to peer technológia egyik birtokosának tartott cég vezetése beperelte a washingtoni állami bíróságon Toadert, aminek következtében arra kötelezték a román származású kódert, hogy tartózkodjon a forrás nyilvánossá tételétől. Toader hamarosan visszavonta eredeti jogi beadványát, ám a március 4-én beadott Los Angeles-i kérelem nem sokban különbözik a korábbitól.

Marc Fenster, a programozó ügyvédje közölte, hogy ügyfele semmilyen szerződést nem írt alá, ami a munkával kapcsolatos lett volna. ½Ez a munka írásos megegyezés nélkül lett elvégezve. Kértük [a Sharman Networks-től], mutassa be [a papírokat], ha léteznek. Õk azonban nem voltak képesek ilyen dokumentum[ok] előadására. Amennyiben mégis lenne nekik egy ilyen, nagyon szeretnénk megnézni.½ – nyilatkozott Fenster.