Újra elszállíthatják a szabálytalanul parkoló autókat Budapesten. A köznyelvben csak lopósautóknak nevezett járműveket a tervek szerint ezentúl nem a rendőrség, hanem a közterületfenntartó vállalat üzemeltetné és csak a kirívó szabálysértések elkövetői ellen használnák őket.

Tavaly áprilisban megszűnt a szabálytalanul parkoló kocsik elszállítása Budapesten. A telephelyen, ahová valamikor az elvontatott autókat szállították, most egy autós oktatópálya működik. A lopósautók pedig munka híján egy zárt udvaron ácsorognak. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon azt mondják, ők már jóideje semmilyen okból nem szállítanak el autót a főváros útjairól.
Az autósok így minden következmény nélkül parkolhatnak másodikként vagy akár harmadikként is, nem kis dugót okozva a belvárosban. Ezt a helyzetet elégelte meg a városrendészeti bizottság elnöke.

“Minden törvényes eszközzel a forgalom folyamatosságát fenn kell tartani. Ennek az egyik eszköze lehetne azoknak az autóknak az elszállítása, amelyek olyan kirívó szabálysértést követnek el, amely egy egész városrész közlekedését képes megbénítani” – nyilatkozta Daielisz Béla a Városrendészeti Bizottság elnöke.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben azonban a lopósautókat nem a rendőrség vagy különböző alapítványok és magáncégek üzemeltetnék. A város 100 millió forintért megvásárolna belőlük 5-10 darabot, és feladatot a közterületfenntartókra bízná. A szabálytalankodóknak azonban az év végéig nincs miért aggódniuk, a városüzemeltetési bizottság elnöke szerint ugyanis a leghamarabb akkor jelenhetnek meg újra a vontatókocsik Budapest útjain.