Csak mobiltelefonból, illetve alkatrészeiből évente 3,5 milliót selejteznek ki, és ebből csak félmilliót vesz vissza a három szolgáltató, a használt PC-k eladásánál pedig akár többször is meg kell fizetni az áfát.

Az e-hulladék törvény viszontagságairól az elektronos és elektronikus hulladékok EU-s szabályozásáról, valamint “Az elektromos és elektronikus hulladékok kezeléséről és hasznosításáról” szóló MDF-es törvényjavaslat-kezdeményezésről Ékes József és Pettkó András országgyűlési képviselők részvételével a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja március 19-én sajtótájékoztatót tartott Budapesten.

A parlament informatikai és távközlési bizottsága (ITB) e heti ülésén támogatta a két MDF-es képviselő nevével fémjelzett, március 1-jén az Országgyűlés elnökének benyújtott, fent idézett törvényjavaslat tárgysorozatba vételét – mondta Pettkó András, aki szerint csak mobiltelefonból, illetve alkatrészeiből évente 3,5 milliót selejteznek ki, és ebből csak félmilliót vesz vissza a három szolgáltató, a használt PC-k eladásánál pedig akár többször is meg kell fizetni az áfát. Ékes és Pettkó képviselők a kormány részéről negatív hozzáállást tapasztalnak javaslatukkal szemben, amely, mint kerettörvény működne, és amely 85%-ban EU-konform, 15%-ában pedig a magyar sajátosságokhoz igazodik. A benyújtók termék- és betétdíjat nem akarnak, ugyanakkor a lehető legkevesebbet szeretnék ezáltal terhelni a vásárlókat. Az ITB által is támogatott törvényjavaslatba a szerzők az informatikai és környezetvédelmi szervezetek javaslatait is beépítették.

A sajtótájékoztatón az MDF képviselői szorgalmazták, hogy az elektronikai ipar környezetkárosító hulladékainak kezelését célzó törvény haladéktalanul jelenjen meg, a további halogatás, az EU-tól való esetleges újabb haladék (derogáció) kérése nem megoldás, mert “feltartóztathatatlanul ketyeg az e-hulladékbomba”.