Többhetes vita után, a korábbi politikai megállapodás megváltoztatásával eldőlt, hogy lesznek Magyarországon borrégiók. A napirenden lévő bortörvény csak a régió definícióját adja meg, így a borvidékek a következő egy-két évben szövetkezhetnek.

Csökkenni fog a magyarországi borvidékek száma, de nem most – ez lehet az egyik következménye a borrégiókkal kapcsolatban kialakult „status quónak”. Mint arról a Világgazdaság többször beszámolt, a parlament napirendjén lévő új bortörvényhez benyújtott korrekciók egyeztetésekor heves vita alakult ki arról, megalkossák-e a borrégiók kategóriáját. A földművelésügyi tárca és Botos Ernő Péter, az ügyet koordináló kormánybiztos elutasító álláspontjának eredményeként február közepén ennek megfelelő politikai megállapodás született. Ezt követően azonban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „offenzívát” indított, amelynek – ez gyakorlatilag biztosra vehető – meglesz az eredménye.

A HNT a múlt hét közepén egyhangúlag úgy döntött: a bortörvény szerepeltesse a borrégió mint minőségi bor készítésére alkalmas meghatározott termőhely definícióját, de régiókat egyelőre ne soroljon fel .

Bővebben:
http://www.vg.hu/index3.php?…