Érzékelni lehet bizonyos elmozdulást az EU alkotmányos szerződésének ügyében, ami ideális esetben azt eredményezheti, hogy akár még a soros ír elnökség alatt, az év közepéig megszülethet róla a megállapodás – állapította meg hétfőn Brüsszelben a magyar külügyminiszter.

Kovács László a tagállamok és a csatlakozó országok külügyminisztereinek tanácsülésén vett részt, amelyen ez a kérdés forma szerint nem szerepelt ugyan napirenden, de kötetlen beszélgetésekben szóba került.

Az ülés fő feladata a csütörtök-pénteken esedékes EU-csúcs előkészítése volt, amelyen várhatóan a terrorizmus elleni harc áll majd a figyelem középpontjában. Az elnökség szándékai szerint azonban ugyanilyen hangsúlyt kap az unió hosszú távú gazdaságfejlesztési programja, az úgynevezett lisszaboni stratégia, valamint az alkotmányról dönteni hivatott kormányközi konferencia esetleges felújításának a kérdése.

Az alkotmánnyal kapcsolatos legvitatottabb kérdésben, a majdani szavazási rendszert illetően a külügyminiszter szerint a kettős többség elvének elfogadása körül körvonalazódik a megállapodás. A decemberben tartott legutóbbi EU-csúcson a tagállamok alapvetően azért nem tudtak egyetértésre jutni az alkotmány végleges szövegéről, mert Spanyolország és Lengyelország határozottan kitartott a szavazati súlyok nizzai szerződésben rögzített rendszerének megőrzése mellett, Németország és Franciaország pedig ugyanilyen határozottan ellenezte ezt.

További részletek az MTI oldalán:
http://hirek.mti.hu/eu/cikk/17102/