Az EU-tagállamok és a csatlakozó országok csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezletükön szorosabbra zárják soraikat a terrorizmus elleni harcban, és várhatóan megállapodnak az unió alkotmányos szerződéséről dönteni hivatott kormányközi konferencia (IGC) felújításáról. A nemzetközi terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés ügye a csaknem 200 halálos áldozatot követelő madridi merényletek miatt kerül a figyelem középpontjába a másfél napos csúcson, amelynek napirendjén eredetileg nem is szerepelt volna.

támadások azonnal mozgósították az uniós intézményeket, amelyek közül az Európai Bizottság már a múlt héten nagyon részletes és konkrét cselekvési programtervezetet terjesztett elő. Az EU legfontosabb döntéshozó szerve, a miniszterek tanácsa pedig a napokban a bizottság és a soros ír elnökség javaslatai alapján két (bel- és igazságügyi, illetve külügyminiszteri) összetételben is tárgyalt a követendő stratégiáról.

A tagállamok között gyakorlatilag teljes egyetértés alakult ki abban, hogy nem új jogi eszközök vagy intézmények létrehozására, hanem a rendőrség, valamint a biztonsági és hírszerző szolgálatok közötti hatékonyabb és operatívabb együttműködésre van szükség, a meglévő keretek jobb kihasználásával. Ennek megfelelően gyorsan lekerült a napirendről az az – Ausztria és Belgium részéről felvetett – javaslat, amely szerint létre kellene hozni egy uniós hírszerző központot, egyfajta “európai CIA-t”.

A brüsszeli csúcson ehelyett várhatóan arról születik döntés, hogy kineveznek egy magas beosztású szakértőt, aki a miniszteri tanács apparátusában, Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő irányítása alatt hangolná össze a terrorizmus elleni fellépést.

További részletek az MTI oldalán:
http://hirek.mti.hu/eu/cikk/17178/