A parlament egészségügyi bizottsága elutasította a hatósági ár bevezetését. A gyógyszergyártók szerződésszegéssel vádolják az OEP-et.

Schvarcz Tibor, a bizottság szocialista elnöke a Világgazdaságnak úgy kommentálta a döntést: azért vetették el a jogszabály ilyen formában való módosítását, mert az lehetővé tenné a patikák közötti árversenyt, márpedig a gyógyszertári medicinák árában nem lehet különbség. A hatósági ár bevezetése helyett árbefagyasztással kellene csökkenteni a gyógyszerkiadásokat. Ennek kidolgozására van idő, ugyanis a kormányrendelet – e szerint április 1-jétől 15 százalékkal csökken a patikaszerek termelői ára – 180 napig hatályos.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége a kormányrendelet miatt az Alkotmánybírósághoz fordul, s egyben arra kéri az igazságügyi minisztert: vizsgálja ki a gyógyszerárcsökkentésről hozott kormányrendelet megalkotásának körülményeit. A hazai cégek pertársaságot alapítva szerződésszegés miatt a Fővárosi Bírósághoz fordulnak. Arra kérnek választ: megengedhető-e, hogy az OEP ismét olyan szerződést köt a cégekkel, amely gyógyszerforgalmuk bevételének 15 százalékos visszafizetését írja elő, amikor egy tavalyi hasonló szerződésben kikötötték, ilyen akciót nem kezdeményez többet a biztosító.

A Gazdasági Versenyhivatalt arra kérik, vizsgálja meg a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúját, mert a hatósági ár bevezetésével durván beavatkoztak a piaci viszonyokba. Pert indítanak a miatt a kár miatt is, amelyet a korábbi kormánnyal kötött hároméves gyógyszerár-megállapodás be nem tartása miatt érte őket.

Bővebben:
http://index.hu/…alkgy040325/