Az Európai Unió ma közzétette végleges állásfoglalását a Microsoft ellen indított trösztellenes eljárásban. Az ítéletben a redmondi céget rekordnagyságú, 497 millió eurós

  • 613 millió dolláros — büntetést szabtak ki, emellett kötelezték a vállalatot egyes üzleti gyakorlatainak megváltoztatására.

Mario Monti, az Európai Bizottság versenyügyi főbiztosa azt találta, hogy a Microsoft nem osztott meg vetélytársaival egyes információkat, amelyek hiányában azok nem tudtak versenyezni a szerverszoftverek piacán. Az ítélet szerint a redmondi cég azzal, hogy a Windows részévé tette a Media Playert , illegálisan befolyásolta a versenyt a médialejátszók piacán.

A ma közzétett ítélet szerint a Microsoftnak 90 napja van arra, hogy piacra dobjon egy olyan Windows-változatot, amely nem tartalmazza a Media Playert. A vállalat a jövőben nem sugallhatja, hogy a Media Player nélküli Windows kevesebbet tud, vagy kisebb teljesítményű, mint a Media Playerrel rendelkező változat. A vállalat emellett nem adhat árengedményt a PC-gyártóknak, hogy azok a médialejátszóval rendelkező változatot vásárolják meg és telepítsék gépeikre. Az ítélet értelmében a Microsoftnak 120 napja van arra, hogy megossza versenytársaival azokat az információkat, amelyek birtokában azok egyenlő esélyekkel versenyezhetnek a szerverszoftverek piacán.

A Microsoft bejelentette, hogy megfellebbezi az ítéletet, ez a folyamat akár 5 évig is tarthat. Első lépésként a vállalat valószínűleg a döntés megsemmisítését fogja kérni, amely egy viszonylag hosszú, akár két évig is tartható procedúra, amely mind a Microsoft, mind az Európai Bizottság, mind a többi piaci szereplő közreműködését igényli.