Középpontban a jogharmonizáció

2004.03.29. Népszava / Arató Judit

Komoly jogharmonizációs munkát kell még végezniük a parlamenti képviselőknek május elsejéig. Az uniós csatlakozás kapcsán ugyanis elengedhetetlen mintegy húsz jogszabály módosítása, vagy elfogadása. Az Országgyűlés ezért a továbbiakban is többször tart majd háromnapos tanácskozást.

Az Országgyűlésnek a május elsejei uniós csatlakozásig még jelentős mennyiségű, mintegy húsz jogharmonizációs célú jogszabályt, vagy módosítást kell elfogadnia. A képviselők ezért már múlt héten is háromnapos ülést tartottak, e héten pedig szintén tanácskozik szerdán is a parlament. Hosszabb ülés a csatlakozásig még többször lesz. Szili Katalin házelnök szerint egyébként minden szükséges jogharmonizációs döntést meghoz május elsejéig az Országgyűlés.

Szerdán kezdi meg a parlament a választási törvények részben jogharmonizációs célú módosítását. Ez teremti meg a többi között az európai uniós polgárok részvételének lehetőségét a helyi önkormányzati, valamint az országgyűlési választásokon, illetve lehetővé teszi a külföldön tartózkodó választópolgárok szavazását az országos népszavazásokon. E hónapban kell szavazniuk a képviselőknek az alkotmánymódosító csomagról (alkotmánymódosítás, jogalkotási törvény, az Alkotmánybíróságról szóló törvény módsosítása, a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvényjavaslat és a Nemzetközi Büntetőbíróság Statútumának kihirdetésével összefüggésben szükséges törvénymódosítás) is. Ha az Országgyűlés az előzetes terveknek megfelelően áprilisban elfogadja a foglalkoztatással kapcsolatos törvények módosítását, akkor ezzel egyrészt jogharmonizációs kötelezettségeket teljesít, másrészt megteremti a távmunka-végzés munkajogi feltételeit.

Május elsejéig a többi között az egyes gazdasági tárgyú, az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények, a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint a magánállatorvosi tevékenység gyakorlásáról szóló jogszabály megváltoztatásáról, a közlekedéssel összefüggő egyes törvények és a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosításáról is határoznia kell a parlamentnek.

A csatlakozáshoz közeli időpontban megszavazott jogszabályokkal kapcsolatban szükség lehet arra, hogy sürgős kihírdetésüket kérje a parlament Mádl Ferenc államfőtől, nehogy a hatálybalépés "átcsússzon" a tagság idejére.