Több információ a tőzsdei cégekről

2004.03.29. euro.hu

Az európai tőzsdéken jegyzett cégeknek a jövőben háromhavonta információt kell adniuk működésükről az Európai Parlament előtt fekvő javaslat szerint, amelyről ezen a héten szavaznak a képviselők.

Az Európai Parlament és az EU-tagállamok fővárosai között létrejött kompromisszum értelmében a tőzsdei cégek úgynevezett „kereskedelmi nyilatkozatot” kötelesek közzétenni a féléves és az éves adatok megjelenítése között. E nyilatkozatnak tartalmaznia kell minden általános információt, ami a befektetőket érdeklődésére számot tarthat, mint például az esetlegesen megvásárolt cégek adatait vagy az adott időszakban visszafizetett adósságok összegét.

A javaslat célja a befektetők védelme, több információ szolgáltatásával. A tárgyalások során a képviselők és az EU-fővárosok elvetették az eredeti ajánlást, amely arra kötelezte volna a cégeket, hogy háromhavonta jelentessék meg tételes profitadataikat.

Az európai parlamenti szavazás után az új szabályozásról az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek is állást kell foglalniuk, s a változtatás leghamarabb a jövő év végén léphet életbe.