A kormány az uniós jogharmonizációs keretében még március végén döntött a közlekedési szabályrendszer módosításáról. A többi között új szabályozás érvényes a lakó- és pihenőövezetekre, szigorítják a menetíró készülékek használatát is. Szigorodik a közlekedési pontrendszer, a rendőrség fokozott ellenőrzést tart az ország útjain.

A KRESZ módosítása miatt mától a mentők, rendőrautók, tűzoltóautók és a megkülönböztető jelzéssel rendelkező járművek akkor is használhatják a buszsávokat, ha nem kapcsolják be a kék fényt vagy a szirénát. A közlekedési szabályrendszer megváltoztatásáról március 24-i ülésén döntött a kormány, amelynek célja a többi között a betegellátás gyorsabb és hatékonyabb működtetése volt.

Április elsejétől szigorodik a közlekedési pontrendszer is. A döntés hátterében az áll, hogy a rendszer 2001-es bevezetés óta nem csökkent a személyi sérüléssel járó balesetek száma. A szabályozás nem volt valódi visszatartó erő: három év alatt senki nem érte el a jogosítvány bevonásával járó 18 pontos határt. A változások következtében több olyan szabálysértésért 3 pont jár majd, amelyeket idáig 1 ponttal büntettek. Ebbe a körbe tartoznak a többi között az ittas vezetők, és a gyorshajtók is. Ezentúl egy pont jár majd a kihangosító nélküli mobiltelefon-használatért, a biztonsági öv, a gyerekülés, bukósisak használatának elmaradásáért is. Változatlanul 4 és 7 pontot kapnak majd azok, akik gondatlanságból vagy szándékosan közlekedési bűncselekményt követnek el.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…