Az állampolgári jogok országgyűlési biztosához és általános helyetteséhez tavaly 4 540 beadvány érkezett. Ez 680-nal több, mint ahány beadványt 2002-ben kapott az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Nagy számban érkeztek az ombudsman hivatalához a fogyatékkal élő emberek jogaival, esélyegyenlőségének biztosításával összefüggő beadványok – közölte Lenkovics Barnabás. A fogyatékkal élő emberek legtöbbször a közlekedési kedvezményeikkel kapcsolatban fordultak az országgyűlési biztosokhoz – tájékoztatott az ombudsman. Lenkovics Barnabás annak kapcsán készítette el közleményét, hogy az ombudsmanokat rövidesen meghallgatják a parlamenti bizottságok, majd a plenáris ülés tárgyalja beszámolójukat.

Jelentősen megnőtt az úgynevezett lakásmaffiával kapcsolatos panaszok száma is. “A lakásukat elveszítő állampolgárok a káruk miatt nem csupán a bűnözőket okolták, de a hatóságok felelősségét is felvetették” – áll a közleményben.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának tájékoztatása szerint az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének kérésére a kereskedelmi tévék valóságshow műsorairól is állást foglalt. A valóságshowkban megjelenő helyzetek “valóságként” való bemutatása azt az üzenetet hordozza, hogy az emberi méltóság nem feltétlen érték, anyagi vagy egyéb érdekből bármikor következmények nélkül korlátozható, megsérthető – olvasható a közleményben. “Ez nem összeegyeztethető azzal a társadalmi felelősséggel sem, amely minden társadalomformáló erővel rendelkező szervtől, így a kereskedelmi műsorszolgáltatóktól is elvárható” – közölte Lenkovics Barnabás.