Az Igazságügyi Minisztériumban nem dolgoznak a kormányfő közjogi javaslataival kapcsolatos törvénymódosítások előkészítésén.

Ezen az a körülmény sem változtat, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt heti ülésén úgy határozott: véleménynyilvánító népszavazást állampolgárok nem, csak a parlamenti képviselők, a köztársasági elnök és a kormány kezdeményezhet.

Medgyessy Péter korábban kilátásba helyezte, hogy a parlamenti képviselők számának csökkentése és a köztársasági elnök közvetlen választása érdekében kész akár a néphez fordulni, ám egy magánszemély megelőzte. A véleménynyilvánító népszavazás kezdeményezése érdekében beterjesztett aláírásgyűjtő ívnek az elnökválasztás módjára vonatkozó kérdését azonban az OVB többségi szavazással elutasította, míg a kisebb parlamentről szóló kérdést hitelesítette.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy a miniszterelnök bejelentése után megkezdett kodifikációs munkát csak akkor folytatták volna, ha a négypárti egyeztetés sikeresnek bizonyul. Az MDF azonban május 1-jéig, a Fidesz pedig június 13-ig nem kíván ezekről a kérdésekről tárgyalni.