Vesztegetés és okmányhamisítás miatt is a bíróság elé állt az Országgyűlés Rendészeti Bizottságának egyik korábbi tanácsadója – jelenti a HavariaPress.

A férfi, aki a Magyar Országgyűlés Hivatala alkalmazásában állt, a vád szerint pénzért segített külföldieknek magyar állampolgárságot szerezni. Az Önkormányzati és Rendészeti Bizottság tanácsadójaként dolgozó jogász ugyanis – két társával együtt – százezres nagyságrendű összegekért intézte el, hogy a hozzá forduló külföldiek vizsga nélkül jussanak hozzá az állampolgársági vizsgát igazoló okiratokhoz. Az ügynek összesen tizenegy vádlottja van, köztük öt külföldi, akik a vádirat szerint bűnsegédként működtek közre a vesztegetésben. A Fővárosi Bíróság nem hagyta jóvá a vádlottak azon kérését, hogy az ügyet elejétől végéig zárt ajtók mögött tárgyalják.

A per három fő vádlottja évekkel ezelőtt, akkori közös munkahelyükön, a Belügyminisztériumban ismerkedett meg. Utóbb az elsőrendű vádlott az Országgyűlés Hivatalába került tanácsadónak, a többek között az állampolgársági ügyekkel is foglalkozó Önkormányzati és Rendészeti Bizottság mellé. 1996-ban döntöttek úgy, hogy mellékkeresetként pénzért segítenek hozzá külföldieket a magyar állampolgársághoz. Ennek érdekében – alkalmanként 150-250 ezer forintért – vállalták, hogy a hozzájuk fordulók esetében megsürgetik az állampolgársági vizsga időpontját, sőt hajlandóak voltak vizsga nélkül is elintézni ügyfeleiknek az állampolgárságot.

A vád szerint a jelentkezők általában a másodrendű vádlott nőt keresték meg, s az szólt a jogásznak. A férfi ezek után – a bizottsági elnök nevében – soron kívüli vizsgaidőpontokart kért a közigazgatási hivataltól, védence számára. Előfordult olyan eset is, hogy a vizsgát a jelentkező helyett – hamis igazolvánnyal – mások tették le. Sőt, egy jelentkezőnek, aki többszöri próbálkozásra sem boldogult a Fővárosi Közigazgatási Hivatalnál, elintézték, hogy a Pest megyei hivatalnál vizsgázhasson. Az ügyészség a kedden megindult tárgyaláson bizonyítékként kérte felhasználni a vádlottak részbeni beismerő vallomásait, valamint több telefon-lehallgatási jegyzőkönyvet is. A vádlottakkal szemben hivatalos személy által, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés, illetve közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat.