Kökény Mihály egészségügyi miniszter egyetértését fejezte ki a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökének írt válaszlevelében azzal kapcsolatban, hogy nem halogatható tovább a hosszú távú, kiszámítható és átlátható gyógyszertámogatási rendszer megteremtése.

Hávelné Szatmári Katalin, az MGYK elnöke hétfőn intézett levelet a szakminiszterhez, amelyben egyeztetést sürgetett a piaci szereplők és a szaktárca között, mivel a befagyasztott gyógyszerárak, valamint a patikai árverseny tervezett bevezetése hátrányosan érinti a patikákat. Kökény Mihály válaszában arról tájékoztatta a kamara elnökét, hogy a minisztérium már megkezdte egy új törvényjavaslat kidolgozását, amely a gyógyszerpiaci rendtartás szabályait foglalná egységes keretbe. “A rövidesen elkészülő tervezetet egyeztetni kívánom valamennyi érintett szereplővel” – írja a miniszter. Közli, hogy a hatályos szabályozás megváltoztatásával a betegek érdekeit kell tovább erősíteni, ezt indokolják “egyes gyógyszerészeknek a felelőtlenség határait egyre gyakrabban átlépő nyilatkozataik”.

Az egészségügyi miniszter “elfogadhatatlannak” nevezte azt, hogy a kamara képviselői gyógyszerhiánnyal “riogatják” a betegeket. “Az ilyen megnyilvánulásokat etikátlannak és felelőtlennek tartom” – szögezi le Kökény Mihály. Hozzáteszi azonban, hogy sohasem vonta kétségbe, hogy a gyógyszerészek döntő többsége a betegek szolgálatát a gyógyszerészi hivatás parancsainak megfelelően látja el. Kökény Mihály levelében megismétli, álláspontja változatlan, vagyis a kamara “erősen túlbecsüli, felnagyítja” egyes patikák lehetséges veszteségeit. Sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a gyógyszerészek egy része “lekicsinylően minősítette” a kormány által biztosított kamatmentes hitelt. A miniszter rámutatott: “ez a kamatmentes hitel csak a gyógyszerészeknek ingyenes, a költségvetésnek több száz millió forintjába került.”