Érdekes levelet kapott kedden a Magyar Hírlap szerkesztősége. A feladó (bár ezt a borítékról diszkréten elhagyták) az “al-Kaida Magyarorszagi Specialis Akciocsoport, Budapest, Magyarorszag”.

Az iromány – bár fenyegetésről van szó benne – a “Kedves Magyar Barat!” megszólítással indul, majd kiderül az is, hogy a szerzők nem csak a Magyar Hírlapot méltattak figyelemre, hiszen “ez level sok magyar ujsagnak, szervezetnek, minisztereknek, partnak es a miniszterelnok urnak is elkuld”. A későbbiekből kiderül, hogy a szerzők nemcsak a szimbolikus gesztusokhoz értenek (azt követelik, hogy május 1-jéig minden magyar katona térjen haza Irakból), de a magyar történelemmel is tisztában vannak. Megemlítik például, hogy “meg az emlekezetes Doni kaland idejen is sokkal kozelebb voltak Magyarorszaghoz” a katonák, mint most.

A csoport ráadásul áldozatokra is képes: a hazatérő katonáknak a “Szervezet ad nagy karpotlas”, Sramkó Mátyás alezredes, a csapatok vezetője például százezer dollárral lenne gazdagabb, ha megadná a csoportnak a bankszámlaszámát; de még egy közlegénynek is tízezer dollár ütné a markát.

Ahhoz, hogy a szerzőt megtalálják, először a levél megszületésének körülményeit kell minél alaposabban rekonstruálni – mondták a levél kapcsán a BRFK-n. Megnézik például, milyen típusú géppel készült az iromány. Ha kézírásról van szó, természetesen grafológus készít szakvéleményt. Elemzik a levél stílusát és a nyelvezetét is – előfordul például, hogy egy jellegzetes tájnyelvi kifejezés vezet nyomra.

Megpróbálnak személyiségképet is összeállítani az illetőről. A csak “poénból” fenyegetőzők nagy része nem bírja ki, hogy a jól sikerült “tréfát” ne ismételje meg, ezért a rendőrség minden levelet megőriz. A szerzők egyébként nem számíthatnak sok jóra, hiszen tettük terrorfenyegetésnek minősül, így várhatóan a szankció is ennek megfelelő lesz.