Magyarországon az emberek háromnegyede jogosnak tartja a gyermek pofozását, a fele pedig a feleségét is. Így azt kell elérni, hogy az emberek ne tekintsék normális jelenségnek a családon belüli erőszakot – hangzott el az Igazságügyi Minisztériumban szervezett szakmai konzultáción.

Az igazságügy-miniszter szerint bizonyos mértékig elégedett lehet mindenki, miután a kormány szerdán elfogadta a családon belüli erőszak elkövetőinek távoltartásáról szóló jogszabály tervezetet. Eszerint legkevesebb öt és legfeljebb 10 napig lehetne ideiglenes intézkedésként távol tartani az erőszakoskodót áldozataitól. Bíróság azonban már rendelkezhet hat hónapra szóló távoltartásról is. Az erről szóló törvény 2005. július elsején lépne hatályba.

Bárándy Péter úgy vélte, ez már egy eszköz, ami eddig nem állt rendelkezésre és ami bizonyos hatékonysággal működhet a jövőben. A családon belüli erőszak problémáját ez persze nem képes megoldani – tette hozzá. Azt kell elérni, hogy hosszú távon átalakuljon a társadalom. A konfliktusok megoldási módjai között nem szerepelhet az erőszak eszköze – mondta a miniszter. Azt kell elérni, hogy az emberek ne tekintsék normális jelenségnek a családon belüli erőszakot – hangzott el a családon belüli erőszak jogi szabályozásáról, a jogalkalmazásról valamint a jelenség megismerhetőségéről szervezett szakmai konzultáción.

Bővebben:
http://www.nepszava.hu/default.asp?…

Krízisvonal és az infrastruktúra fejlesztése a családon belüli erőszak megfékezésére:
http://www.magyarorszag.hu/…0040408.html