Májustól csak az az utas vásárolhat áfamentesen az unió repülőtereinek tax free shopjaiban, aki beszállókártyával igazolja, hogy az EU területén kívülre utazik. Ez is velejárója az uniós csatlakozásnak.

Természetes személyek 2004. május 1-je után fő szabályként a termék vásárlási helye szerinti adómértéket fizetik meg, ezt követően pedig az áru szabadon mozoghat a tagállamok határai között, további adó- és vámteher nélkül – magyarázza a májustól érvényes áfaszabályokat a Pénzügyminisztérium. Az unión kívüli területről érkező importra, oda irányuló exportra, s az utasforgalomra a mai szabályok lényegében változatlanul fennmaradnak.

A regisztrációs adó bevezetésén túl speciális szabályok vonatkoznak a közösségen belüli személygépkocsi beszerzésére is. Május elsejétől új közlekedési eszköznek minősül az a jármű, amely a vevő által történt megszerzésének időpontjáig legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első külföldi forgalomba helyezéstől számítva a megszerzés időpontjáig legfeljebb 6 hónap telt el. Ez esetben nem a termék vásárlásának helye szerinti adómértéket, hanem mindig a hazait kell megfizetnie a vevőnek. Használt autók esetében a vásárlás helye szerinti áfával kell számolni.

Megszűnik a tagországokban lakóhellyel rendelkező külföldi utasok áfa-visszatérítése is. A visszatérítés lehetősége fennáll a 2004. április 30-ig más tagállamban vásárolt és onnan április 30-ig kivitt termékekre. (VG)