A Red Hat a tavaly augusztusi LinuxWorld konferencián bejelentette, hogy pert indít a Linux és az IBM elleni harcáról elhíresült SCO Group ellen, hogy véget vessen a nem bizonyított, hamis állításokat tartalmazó nyilvános kijelentések áradatának, amelyekkel az SCO Group a Red Hat Linux és a nyílt forráskódú szoftverek fejlődési folyamatát akadályozza, illetve félelmet, bizonytalanságot és kételyt ébreszt a Linux iránt.

Matthew Szulik, a Red Hat Inc. elnök-vezérigazgatója korábban elmondta, azt szeretnék a bíróságtól, ha kimondaná, hogy az ügyben nem sérült az SCO Group szellemi tulajdona, és nem történt visszaélés szakmai titkokkal sem.

Az SCO Group az ősz folyamán kérvényezte az eljárás megszüntetését, mondván, hogy közvetlenül a Red Hatet és a Red Hat Linux felhasználóit nem fenyegették, míg a Red Hat az ügy folytatása mellett érvelt, és felhívta a bíróság figyelmét arra, hogy az SCO Group a Red Hat Linux felhasználóit is perrel fenyegette, nyilvános kijelentéseket tett a Red Hat által is forgalmazott Linux operációs rendszerről, amelyek szerint az sérti az SCO Group szerzői jogait; azt állította, hogy a Red Hat Linux felhasználóknak licencet kell vásárolniuk az SCO Grouptól, illetve egyéb hamis és ártó szándékú nyilvános kijelentéseket tett.

A bíróság az elmúlt héten úgy döntött, hogy elhalasztja az ügyet. Amint arra az ügyet tárgyaló bíróság elnöke rámutatott (utalva az SCO Group és az IBM közötti vitára), a bírói erőforrások elvesztegetése lenne, ha több körzeti bíróságon is tárgyalnának arról, hogy vajon a Linux tartalmaz-e jogvédett Unix kódrészleteket. A döntést a Red Hat nem kommentálta, míg az SCO Group csalódottságának adott hangot, ők ugyanis az elejétől fogva a vádpontok ejtését szerették volna elérni.

Bővebben:
http://www.hwsw.hu/hir.php3?…