Az egyik gyógyszercég szerint a jelenlegi kormány 2002-ben megszegte azt a megállapodást, amelyet a gyógyszergyártók még 2000-ben az előző kabinettel kötöttek a gyógyszeráremelések mértékéről.

A felek akkor három évre meghatározták, hogy a mindenkori inflációhoz képest évente hány százalékkal drágulhatnak a patikaszerek.

Erre a megállapodásra azonban a Medgyessy-kormány hivatalba lépése után nem vállalt további kötelezettséget. A kisebb gyógyszergyártó és forgalmazó cégek közül egy ezután bírósághoz fordult, és beperelte a kormányt szerződésszegésből eredő kártérítés miatt. Mivel azonban kiderült, hogy ebben az esetben a kormány nem jogképes, ezért immár a magyar állam lett az alperes.

A Gyógyszerkereskedelmi Kft. a szerződésszegés miatt elmaradt bevétele, azaz 165 millió forint megtérítését kérte a bíróság előtt. Emellett indítványozta, hogy a 2000-es szerződés megkötésén jelenlévőket tanúként hallgassák meg, ezzel is igazolva, hogyan jött létre, és miről is szólt ez a megállapodás. A tárgyaláson a magyar állam jogi képviselője nem jelent meg, elképzelhető, hogy azért, mert még nem vették át a módosított keresetlevelet, amely szerint nem a kormány, hanem az állam az alperes. A tárgyalást szeptemberre elnapolták.