Az egészségbiztosítási ellátás rendszere nem változik, marad a jelenlegi járulékrendszer az egységes és oszthatatlan kockázatviseléssel, jelentette ki Kökény Mihály egészségügyi miniszter, megindítva az újfajta, korszerű és hatékony ellátásszervezési rendszerről szóló törvénytervezet társadalmi vitáját.

Hozzátette: az ellátószervezetek 10 millió magyar lakos egészségügyi ellátásának finanszírozását helyezik új alapokra. Ezek nem a gyógyítás tényében, hanem eredményességében lesznek érdekeltek. Jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerződik a szolgáltatókkal és számol el meghatározott pontrendszer alapján.

Radnai György egészségügyi kormánymeghatalmazott leszögezte: az ellátószervezetek a társadalombiztosítás évi mintegy 1.000 milliárd forint egészségügyi kiadásának hatékony felhasználásában fognak közreműködni. A nagy kockázatú eseteket, amelyek éves költsége mintegy 300 milliárd forint, továbbra is külön kezelik majd – tette hozzá. Mint mondta, a reform bevezetésével 2005 januárjától korszerűbbé válna az egészségügyi ellátórendszer. Az ellátásszervezőket pályázati úton választanák ki és a törvényjavaslat szerint 300 ezres populáció egészségügyi ellátásáért, annak megszervezéséért lennének felelősek. Ennek alapján – különböző számítások szerint – meghatározott összeggel kalkulálnák egy-egy csoport éves egészségügyi kiadását a járulékbevételekből. Az ellátószervezet ebből fizeti meg azokat az egészségügyi szolgáltatásokat a velük szerződött szervezetekkel amelyeket a hozzájuk tartozó lakosság vett igénybe. Az így képződő megtakarítás 70-80 százalékát visszaforgatják az egészségügyi szektorba. Ennek révén már jövőre 50 milliárd forint friss pénzügyi forrást jelenik majd meg a magyar egészségügyben, mondta a kormánymeghatalmazott. Az ellátószervezeteket minimálisan akkora tőkével kell megalakítani, ami az éves várható bevételük 5 százaléka, és a tervezet szerint ugyanekkora összeget kell az egészségügyi szolgáltatók fejlesztésére is fordítani.