Felmentést, illetve enyhítést kért az alkotmányos rend elleni szervezkedés kísérletének bűntettével vádolt Ekrem Kemál György, vádlott-társának ügyvédje pedig az egész eljárás megismétlését indítványozta a Legfelsőbb Bíróságon csütörtökön megkezdődött másodfokú büntetőperben. A döntést május 24-ére halasztotta a Legfelsőbb Bíróság.

A Fővárosi Bíróság tavaly márciusban kihirdetett elsőfokú ítéletében nem jogerősen két év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta Ekrem Kemál Györgyöt, továbbá elrendelte pártfogó felügyeletét alkotmányos rend elleni szervezkedés kísérlete és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt. Pallós György másodrendű vádlottat lőfegyverrel való visszaélés miatt 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Az elsőfokú ítélet tartalmazza, hogy az Ekrem Kemál György lakásán titkosszolgálati eszközökkel rögzített beszélgetések, illetve az elsőrendű vádlott levelei, felhívásai bizonyítják, hogy az általa 1996-ban létrehozott Kommunizmus Üldözötteinek Szövetsége az alkotmányos rend erőszakos, fegyverrel történő megdöntése céljából jött létre, és ez irányban több lépést is tettek.

A Fővárosi Bíróság ítélete tényként rögzítette továbbá, hogy Ekrem Kemál György még kisgyermek volt, amikor édesapját az 56-os események miatt kivégezték, ez pedig döntően meghatározta az elsőrendű vádlott nézeteit és tevékenységét.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításáért, Ekrem Kemál György esetében végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést. Érvelése szerint ezt a vádlott személyisége, illetve a vádban szerepelő bűncselekmények tárgyi súlya teszi indokolttá.

A csütörtöki tárgyaláson Ekrem Kemál György ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy védence tragikus sorsú ember. Felhívásai rendre eredménytelenek maradtak. Illuzórikus tervei, “jámbor szándéka” egyáltalán nem jelentett veszélyt a társadalomra. A lakásán talált néhány rozsdás lőszer pedig megrovást, vagy legfeljebb pénzbüntetést érdemelne.

Ekrem Kemál György védője kifogásolta azt is, hogy a Fővárosi Bíróság ítéletében túlterjeszkedett az ügyészi vádon, az elsőfokú eljárás során pedig kvázi nyomozati tevékenységet végzett.A másodrendű vádlott védője a csütörtöki tárgyaláson arra hivatkozva, hogy az ügy iratai között nem található a nyomozást elrendelő határozat, az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és a nyomozástól kezdve az egész eljárás megismétlését kérte.

Pallós György az utolsó szó jogán kijelentette: teljes felmentést vár a bíróságtól.

  • Az egész életemet tönkre tették a négy éve tartó eljárással – fűzte hozzá a másodrendű vádlott.