A NETÉRT Egyesület kezdeményezésére a NETÉRT és a MATÁV képviselõi április 20-án informális eszmecserét folytattak arról, miként léphetnének fel közösen is az aggasztó mértékben szaporodó “betárcsázós csalások” ellen.

A NETÉRT javaslatai elsősorban károk jövőbeni elkerülését szolgálják, ennek érdekében egy átfogó felvilágosító kampány előkészítését szorgalmazta, illetve javasolta csaláshoz köthető számok, számmezők letiltásának a lehetőségének a megvizsgálását. A NETÉRT javasolta továbbá, hogy a MATÁV nemzetközi színtéren is lépjen fel a külföldi szolgáltatóknál, a csalássorozat további elterjedése érdekében.

Az találkozón Straub Elek, a MATÁV elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalatot is hátrányosan érinti a “betárcsázós csalás” néven ismertté vált jelenség, mivel behajthatatlan számlatartozásokat eredményez. Straub Elek jelezte, hogy a probléma sok országban jelentkezett és hasonló károkat okozott.

Az elnök-vezérigazgató nyitott volt a tekintetben, hogy megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy megelőző, felvilágosító tevékenységüket a jövőben a NETÉRT-tel együttműködve folytassák.

A „betárcsázós csalás” lényege, hogy internetezés közben, a felhasználók éberségét kijátszva, olyan programok települnek a számítógépre, amelyek automatikusan emeltdíjas külföldi számokat tárcsáznak, ezzel megterhelve a felhasználó telefonszámláját. A csalás csak a modemen internetre csatlakozókat veszélyezteti, a szélessávú technikával netezõket ez a csalás – értelemszerűen – nem érinti.