EU választás: AB-elutasítás

2004.04.21. Népszava

Az Alkotmánybíróság (AB) elutasította azokat az indítványokat, amelyek az európai parlamenti választással kapcsolatos szabályozást kifogásolták - tudatta közleményben a testület.

Az indítványozók úgy vélték, hogy a törvény korlátozza a passzív választójogot, mivel csak pártok állíthatnak listát, társadalmi szervezetek, egyének nem - olvasható a közleményben. Az Európai Parlament képviselőit az egyes tagállamokban az arányos képviselet elve alapján listás vagy egyetlen átvihető szavazatos rendszer szerint választják. Az alkotmány a választás alapelvein túl az uniós képviselők választási rendszerére nem tartalmaz rendelkezést - írta a testület. Az Alkotmánybíróság megállapította azt is, hogy az új alkotmányi szabály sem rendelkezik az európai parlamenti képviselők választásának a rendjéről.

Az Országgyűlés önállóan dönthetett arról, hogy a választás listás rendszerben történjen és listát bejegyzett pártok állíthassanak - áll a közleményben. A jelöltállítási jog nem alkotmányos alapjog az országgyűlési és az önkormányzati képviselők választásánál sem. A listás választás nem jelenti a választójog korlátozását - állapította meg az Alkotmánybíróság.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
VÁLASZTÁS