Áttörés nem történt, de derűlátóan értékelte a parlament létszámának csökkentéséről tartott tegnapi koalíciós egyeztetést Medgyessy Péter miniszterelnök, Lendvai Ildikó szocialista, illetve Kuncze Gábor szabaddemokrata frakcióvezető.

A kormányfő szerint mindenki tudja, hogy szükség volna egy olcsóbb államra, egy kisebb parlamentre, de a tárgyalás csak most indul meg a témáról. Medgyessy február 16-án évértékelő beszédében 250 fős törvényhozásra tett javaslatot, az MSZP felelevenítette korábbi elképzelését 290 képviselőről (145 egyéni, 145 területi listás), az SZDSZ pedig egyetértett a 250 fős létszámmal (152 egyéni, 98 kompenzációs listás).

A kisebb Országgyűlésről szóló egyeztetések elől az ellenzéki pártok egyelőre elzárkóznak: a Fidesz az európai parlamenti választásig nem vesz részt a tárgyalásokon, mivel azokat “kampányízűnek” tartja. Lendvai elmondta, májustól, az MDF csatlakozásával hárompártvivá bővül az egyeztetés, majd az EP-választásoktól csatlakozhat hozzájuk a Fidesz is, ha akar.