A honvédelmi tárca egyelőre nem hozza nyilvánosságra, hogy mikor lesz az utolsó bevonulás, de azt lehet tudni, hogy 2005 nyarától már nem lesz szükség sorkatonákra.

Bár a kormány tavalyi döntése, a sorkötelesség 2005 nyári megszüntetéséről szól, a Magyar Honvédség ez év végén már minden feltételt megteremt a kizárólag önkéntes alapon működő haderőhöz – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Az utolsó behívás időpontját viszont továbbra sem hozza nyilvánosságra. Juhász Ferenc elmondta: a kormány szerdai döntése szerint még a nyáron beterjesztik azokat a többségében kétharmados törvénymódosításokat, amelyek megalapozzák az áttérést. Négypárti megegyezés nélkül ugyanis a miniszter szerint nincs jogi garancia arra, hogy a jelenlegi kormány döntését egy másik nem bírálja felül.

  • Ha nem tudunk konszenzussal dönteni, és nem vagyunk képesek a honvédelmi törvényt módosítani, akkor mindamellett, hogy egyébként nem lesz sorkatona, aközben azokat az intézményeket, amelyek a sorkatonai szolgálati kötelezettséghez kötődnek, a későbbiekben is törvény szerint fönt kell tartanunk – mondja Juhász Ferenc.