Hétfőn szavaz az Országgyűlés az uniós csatlakozási szerződés kihirdetéséről. A szavazáson várhatóan jelen lesznek az EU jelenlegi és most csatlakozó országainak Magyarországon tartózkodó diplomatái is.

A parlament hétfőn ünnepélyes keretek közt szavaz az uniós csatlakozási szerződés kihirdetéséről: az eseményre meghívják az európai uniós tagállamok nagyköveteit és a várhatóan a következő körben csatlakozó országok diplomatáit is. Az Országgyűlés napirendjén szerepel az EU-csatlakozással kapcsolatos politikai nyilatkozat is, amelyről rendkívüli házbizottsági ülésen egyeztetnek majd.

A képviselők zárószavazást tartanak a termőföldről szóló törvény módosításáról, valamint az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról szóló törvényjavaslatról. A földtörvény változtatása szerint az EU-csatlakozást követően a külföldieket érintő földvásárlási moratórium nem vonatkozik mindenkire, így azon uniós állampolgárokra sem, akik mezőgazdasági tevékenységet folytatnak és három éve jogszerűen Magyarországon tartózkodnak.

Zárószavazáshoz érkezik a kis- és középvállalkozások támogatásáról szóló törvényjavaslat. Az európai uniós irányelveket követő változtatás értelmében május 1-jétől a jelenleginél nagyobb nettó árbevételhez kötik a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz való besorolást.

A képviselők szavaznak a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításáról, valamint egyes foglalkoztatási törvények megváltoztatásáról. A parlament kedden megkezdi a távol tartásról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Az intézkedés az elfogadás után a családon belüli erőszak esetén lesz alkalmazható.
(Erről bővebben: http://www.jogiforum.hu/hirek/10514 )