Az április 21-ei állapotok szerint továbbra is csak két uniós tagállam biztosít korlátlan munkavállalási lehetőségeket a magyar állampolgároknak május 1-jét követően – tájékoztatta a Külügyminisztérium, valamint a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

Írország teljes piacnyitást jelentett be, ugyanakkor a nem járulék alapú szociális ellátások igénybevételét várhatóan meghatározott idejű jogszerű írországi ott-tartózkodáshoz köti. A munkaerő-piac megnyitásáról jogszabály rendelkezik, a szociális ellátásokról azonban még nem születtek meg a rendelkezések.

Az Egyesült Királyság ugyancsak szabaddá teszi a magyar állampolgárok munkavállalását. Ugyanakkor a magyar munkavállalóknak be kell majd jegyeztetniük magukat, megadva munkáltatójuk nevét és a munkavégzés jellegét, helyét. Az Egyesült Királyságban való munkavállalás és a társadalombiztosítási jogosultság feltételeiről részletes tájékoztató jelent meg.

Nem szabadítja fel munkaerőpiacát, de könnyíti a munkavállalási engedélyek beszerzésének jelenlegi rendszerét több ország. Így Dániában zökkenőmentesen kaphat majd munkavállalási engedélyt az, akinek van munkaszerződése, és az abban szereplő bér- és munkafeltételek megfelelnek az adott ágazat kollektív szerződésében foglaltaknak.

Bővebben:
http://www.fn.hu/cikk.php?…