Lengyelország szigorítaná a külföldiek munkavállalását

2004.04.27. FigyelõNet

Lengyelország azt tervezi, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozása után korlátozza a munkavállalási lehetőségeket azon országok polgáraival szemben, amelyek akadályokat gördítenek a lengyel állampolgárok külföldi munkavállalása elé - írta keddi számában a Rzeczpospolita. Az újonnan csatlakozók közül Magyarország is ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Egy kormányhatározat lehetővé teszi, hogy Lengyelország olyan mértékben korlátozza a külföldiek munkavállalását, amilyen mértékben a lengyel állampolgárokat akadályozzák a külföldi munkavégzésben.

Lengyelország csak Írország és Nagy-Britannia állampolgárainak engedélyezi a szabad munkavállalást, mivel ezek az országok nem alkalmaznak restrikciót Lengyelországgal szemben. A fennmaradó 13 EU-tagország, valamint Norvégiának, Izlandnak és Liechtensteinnek a polgárai nem vállalhatnak szabadon munkát Lengyelországban.

Az Európai Unió jelenlegi 15 tagországa különböző intézkedéseket tervez az újonnan csatlakozó országok olcsó munkaerejének szerintük nagymértékű beáramlása ellen. Ausztria és Németország hét éven át szigorú korlátozásokat tart fenn, a többiek általában két évig korlátozzák a beáramlást.