Megfizethetővé és tömegessé kell tenni a számítógép- és internet-használatot, meg kell teremteni a biztonságos jogi környezetet, és ki kell használni a rendelkezésre álló intellektuális tőkét ahhoz, hogy felzárkózzon az ország az Európai Unió átlagszintjéhez.

Stumpf István kancelláriaminiszter csütörtökön nyilvánosságra hozta a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia első verzióját, amelynek keretében még májusban összesen 3 milliárd forint értékű támogatási program indul.

A miniszter Budapesten tartott előadásában kifejtette: a Széchenyi-terv információs társadalom- és gazdaságfejlesztési fejezetével összhangban összeállított stratégia célja, hogy Magyarország az információs társadalomra való felkészülésben a közép-kelet-európai régió éllovasává váljon, és ezáltal javuljon az életminőség is.

  • Megfizethetővé és tömegessé kell tenni a számítógép- és internet-használatot, meg kell teremteni a biztonságos jogi környezetet, és ki kell használni a rendelkezésre álló intellektuális tőkét ahhoz, hogy felzárkózzon az ország az Európai Unió átlagszintjéhez – közölte Stumpf István. Hozzáfűzte, hogy a kialakulóban lévő információs társadalom Magyarország számára nem csupán technológiaváltást, hanem átfogó kulturális-szociális változást eredményez.
  • A három-öt évre vonatkozó stratégia májusban induló programcsomagja elsősorban a civil szervezetek, és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok részére nyújt támogatást – hangsúlyozta a miniszter hozzátéve, hogy a támogatási keretből 2,2 milliárd forintot pályázati úton lehet elnyerni. Elmondta, hogy az öt hónap alatt társadalmi szervezetek részvételével elkészült stratégiát az információtechnika gyors fejlődése miatt újabb verziókkal folyamatosan frissítik.
  • Legközelebb programokat ősszel hirdetnek meg – jelezte Stumpf István. Kifejtette: a digitális aláírás bevezetése, és a hírközlési törvény elfogadása, az elektronikus kereskedelmi forgalom megduplázása, a nemzeti kultúrkincs digitalizálása, a kormányzati ügyvitel elektronizálása, az önkormányzatok informatikai rendszerének javítása, a számítógépes oktatás és a távmunka elősegítése, valamint a hátrányos helyzetűek helyzetbehozása szerepel a stratégia programjai között. A kancelláriaminiszter szólt arról, hogy a Széchenyi-terv 2001-2002. évre több mint 40 milliárd forintot különít el az információs társadalom kiépítésének támogatására.