Nem alkotmányos az ukrán médiahatóságnak az a korábbi döntése, amelyben kötelezővé tette az ország tévé- és rádióállomásainak, hogy csak ukránul sugározhatják műsoraikat.

eonyid Kucsma ukrán elnök szerdán fejtette ki véleményét a médiahatóság határozatától, amely április 19-én lépett hatályba. Az államfő kijelentette: jogászi vélemények vannak birtokában arról, hogy az intézkedés ellentétes az alkotmánnyal. Hangsúlyozta, hogy ő személy szerint ellenzi a hirtelen áttérést az ukrán nyelv kizárólagos használatára a tévéadásokban, mindemellett örömmel venné, ha “holnaptól mindenki ukránul beszélne”.

A lakosság egy része azonban – az ország keleti részén és a Krímben élők – oroszul beszélnek és gondolkodnak. “Miért kell őket kényszeríteni?”- kérdezte. – Ilyen lépéseket csak fokozatosan lehet bevezetni, hogy az emberek magukénak tekintsék az ukrán nyelvet.

Alig néhány órával az elnök kijelentése után az ukrán médiahatóság az ukrán nyelv kizárólagosságát hirdető döntés bevezetését “a társadalom, a médiumok és a politikusok éles kritikája hatására” 2005. január elsejére halasztotta.