Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozik az Európai Unióhoz. Ezt követően a Szlovéniával, Ausztriával és Szlovákiával közös határunk (1139 km) az Európai Unió belső, az Ukrajnával, Romániával, Szerbia-Montenegróval és Horvátországgal közös határunk (1103,5 km) az EU külső határává válik.

A belső határok átkelőhelyein egyszerűsített ellenőrzéssel léphetnek át az Európai Unió polgárai. Ez a gyakorlatban az úti okmányok (útlevél vagy személyazonosító igazolvány) érvényességének ellenőrzését, személyazonosítást és a gépjármű megtekintését jelenti.

Személyi igazolvánnyal az Európai Unió minden tagállamába (Ausztria, Belgium, Ciprus görög része, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia), továbbá Norvégiába, Izlandra, Liechtensteinbe 14 éves kortól utazhatunk.Erre a célra valamennyi Magyarországon elfogadott személyi igazolvány felhasználható. (A korábbiaknak megfelelően továbbra is lehet Svájcba és Horvátországba is utazni személyi igazolvánnyal. Horvátországba azonban csak az új típusú, kártya formátumú személyazonosító igazolvány használható, és ezt a lehetőséget csak nagykorú magyar állampolgárok vehetik igénybe.)

Felhívjuk minden utazó figyelmét, hogy a személyi igazolvánnyal látogatható országokon kívül minden más országba továbbra is csak érvényes útlevéllel lehet beutazni. Amennyiben a több ország repülőterét érintők vagy a körutazáson résztvevők az említett országokon kívül más államot is érintenek, feltétlenül vigyék magukkal érvényes útlevelüket.

Szíves figyelmükbe ajánljuk, hogy eleinte útlevelüket – esetleges félreértésekre számítva – akkor is érdemes maguknál tartani, ha olyan országba látogatnak, ahova személyi igazolvánnyal is be lehet utazni.

A személyi igazolvánnyal történő utazás kizárólag a magyar állampolgárok számára érvényes kedvezmény, így azt a bevándorolt, letelepedett vagy menekült státussal – és ennek megfelelő személyazonosító igazolvánnyal – rendelkező hozzátartozók nem vehetik igénybe. Nekik az említett országokba történő utazáskor útlevelüket magukkal kell vinniük.