Az EU-csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályváltozásokból adódó közös feladatok hatékony végrehajtására, együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, valamint a Vám- és Pénzügyőrség.

Együttműködési megállapodást kötött az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség (VP) az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó jogszabályváltozások hatékony végrehajtására.
Király László György, az APEH elnöke a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: az együttműködés célja a vám- és adóbevételek hatékony beszedésének biztosítása, a két intézmény hatáskörébe utalt feladatok végrehajtásának kölcsönös segítése és a szolgáltatások bővítése.

Közös ügyfélszolgálati iroda

Ennek keretében a két adóhatóság közös ügyfélszolgálati irodát működtet a Vám- és Pénzügyőrség számlavezető parancsnokságának székházában. Itt az érintettek a vámeljárás és a jövedéki törvény előírásainak megfelelő engedélyek kiadásához mindkét szervezettől beszerezhetik a szükséges okmányokat, leadhatják nyilatkozataikat.

Nagy János országos vámparancsnok hozzátette, hogy együttműködésük legfontosabb célja: az információcsere és az adatszolgáltatás, továbbá a közösen végzett ellenőrzések. Utalt arra is, hogy május 1-jétől a nem EU-tagállamból származó áfaalanyok önadózás keretében állapítják meg az import utáni áfát, melyet az állami adóhatóság ellenőriz.

A vámhatóság az EU-n kívüli területről érkező importra vonatkozóan rendszeresen adatot szolgáltat az adóhatóságnak.

Különös figyelmet fordítanak a fiktív számlák felderítésére

Május 1-jétől az áfaalanyok tulajdonában lévő kereskedelmi mennyiségű áru országon belüli szállításához az eredetet hitelesen igazoló számla és a fuvarlevél szükséges, amit majd a vámhatóság ellenőriz. Ezek mellett az EU más tagállamában nyilvántartásba vett távolsági tömegközlekedési eszköz vezetőjét a vámhatóság ellenőrizheti azért, hogy végez-e Magyarország területén helyközi személyszállítási szolgáltatást, illetve az üzemben tartó eleget tett-e bejelentkezési kötelezettségének – tette hozzá Nagy János.

A vizsgálatokról a vámhatóság jegyzőkönyvet vesz fel, melyet megküld az APEH-nak.
Az APEH ellenőrzési tevékenységébe bevonhatja a vámhatóságot; különösen a forgalmazott termékek besorolásának megállapítására, és valós értékük meghatározására.

Az együttműködés része az is, hogy mindkét szerv fokozott figyelmet fordít a jövedéki termékekre vonatkozó fiktív számlák kiállításával és felhasználásával kapcsolatos visszaélésekre is.