Új stratégiával próbálja a Magyar Hanglemezgyártók Szövetsége (MAHASZ) az írott cd-k után járó jogdíjak befizetésére ösztönözni a dj-ket: szórakozóhelyeken razziázik a rendőrséggel közösen, és másolt cd-ket keres a lemezlovasoknál.

Márciusban Veszprémben és Székesfehérváron is tartott közös razziát a MAHASZ és a rendőrség. Fehérváron hat szórakozóhelyen jártak, ebből öt helyen találtak írott, illetve másolt cd-t, amiből 387 darabot le is foglaltak. Veszprémben és környékén három helyen találtak másolt cd-ket, összesen 514 darabot. A másolt cd-kkel dolgozó lemezlovasok ellen a szerzői és szomszédos jogok megsértésének vádjával indult büntetőeljárás, az illegális hanghordozók üzleti célú felhasználása ugyanis a büntető törvénykönyv alapján bűncselekménynek minősül. Információink szerint múlt héten Budapesten is jártak egy szórakozóhelyen, de egyelőre csak figyelmeztették a dj-ket, akik jól felfogott érdekükben inkább nem kívántak lapunknak nyilatkozni.

A MAHASZ-nak különben 1992 óta van saját “nyomozócsoportja” is, melynek tagjai folyamatosan ellenőrzik a piacokat, lemezboltokat, gyűjtik az információkat, akciókat szerveznek, illetve a különböző nyomozóhatóságok (rendőrség, vám- és pénzügyőrség, ügyészség) részére szaktanácsadói véleményeket készítenek. Ha illegális hanghordozót talál a csoport, azt kérésükre a rendőrség lefoglalja, a bíróság elkobozza, illetve rendelkezik további sorsáról. Vagy átadják azt a MAHASZnak megsemmisítésre, vagy maguk intézik ezt, bár utóbbi esetben előfordult, hogy az egyszer már elkobzott anyagot egy év múlva a rendőrség ismét lefoglalhatta, áll a szövetség honlapján. A MAHASZ általában évente szervez “úthengeres akciót”, melynek során 40-50 ezer hamis hanghordozót zúznak össze.

Bővebben:
http://index.hu/…/mhsz040504/